AMV muziekavontuur

Blokfluit leren spelen, ritmespel, bewegingsexpressie, geluidenverhalen, dans, zingen, grafische notatie, ritmische begeleidingen.

blokfluiters

Activiteiten voor alle groepen (7 t/m 10 jaar)

Blokfluit leren spelen, ritmespel, bewegingsexpressie, geluidenverhalen, dans, zingen, grafische notatie, ritmische begeleidingen.
De lessen worden gegeven aan de hand van thema’s die enkele weken duren. Thema’s die mogelijk aan de orde komen zijn: landen/ seizoenen/ Sinterklaas/ kerst/ water/ dieren/ vervoer/ muziekinstrumenten/ beroepen/ vakantie.

Musical

Elk voorjaar doen alle naschoolse leerlingen mee aan een musical die docent Saskia Beverloo schrijft. In 2022 was het Herrie in de flat die we in april uitvoerden in theater Junushoff in Wageningen. Op zondag 16 april 2023  voeren we de musical van schooljaar 2022/2023 op.

Algemeen Muzikale Vorming (AMV) met blokfluit

De AMV-muziekavontuurlessen, voor kinderen van groep 4 en 5 (3), duren 45 minuten. Ongeveer de helft van de tijd is voor de instrumentale les (blokfluit) en de andere helft voor activiteiten als zang, (volks)dans, bewegingsexpressie en ritmespel. 
In de loop van het jaar vervaagt de grens tussen instrument-deel en andere activiteiten: steeds vaker wordt de fluit ingezet samen met ritme-instrumenten en ook bij bewegingsactiviteiten: een kind speelt bijvoorbeeld een muziekstuk terwijl anderen erbij dansen.
Vanaf het allereerste begin op het instrument proberen we de muziek mooi te laten klinken. Zelfs met maar twee tonen kan je met ritmebegeleiding erbij toch al echt muziek maken!

In de les wordt veel gebruik gemaakt van instrumenten zoals trommels, klankstaven, klokkenspelen, triangels, belletjes en schootharp. Op sopranino-, alt-, tenor- en zelfs basblokfluit spelen de kinderen vaak een hele eenvoudige begeleiding. Dit maakt van een eenvoudig lied een muziekstuk. Kinderen die AMV volgen moeten wel thuis oefenen. Het huiswerk staat op de website onder het tabje huiswerk op deze pagina.

Op die manier kan iedereen altijd vinden wat het huiswerk is en blijven de ouders betrokken bij de muzieklessen. 
In de lessen wordt gewerkt met eigen ontwikkeld lesmateriaal en boek en meespeel cd Blokfluitfeest.
De lessen vormen een goede basis voor verder muziekonderwijs. Veel leerlingen zijn met succes doorgestroomd naar instrumentaal onderwijs bij muziekscholen, muziekverenigingen en bij particuliere muziekdocenten.

AMV blokfluit 2, voor 8/9 jarigen (groep 5/6/7)

blokfluiters

Kinderen die AMV muziekavontuur 1 met succes hebben afgerond, kunnen doorstromen naar AMV muziekavontuur 2.
Ook deze lessen bestaan uit blokfluitles en andere muzikale activiteiten. Steeds vaker wordt spelen op het instrument gecombineerd met begeleidingen, dans en zang.
De leerlingen hebben basisvaardigheden op hun instrument. In het tweede jaar ligt de nadruk op muzikaliteit, samenspel en improvisatie. 
Behalve uit Blokfluitfeest spelen de kinderen rond Sinterklaas en Kerst uit een December-muziekboek.

Informatie cursussen Bennekom

Locatie: Muziekgebouw OBK

Er is parkeergelegenheid op eigen terrein.

Routebeschrijving

Maandag Bennekom – docent Saskia

Muziekavontuur 1

16:30 – 17:15 uur VOL

Muziekavontuur 2

17:15 – 18:00 uur

Aanmelden cursus bij voorkeur via de optie inschrijven bovenaan deze pagina of het contactformulier

Informatie cursussen Wageningen

Dinsdag bij KDV/BSO Pipeloi
Donderdag bij KDV/BSO Villa Beestenboel
Ook voor kinderen die niet op deze BSO’s zitten.

Locatie dinsdag: KDV/BSO Pipeloi

Geertjesweg 3
6706 EA Wageningen
Routebeschrijving
Voor kinderen van BSO Ons Huis is er een brengservice naar Pipeloi

Locatie donderdag: KDV/BSO Villa Beestenboel

Van Uvenweg, nabij kruising Churchillweg
Wageningen
Routebeschrijving

Dinsdag –  docent Saskia
AMV-Muziekavontuur 1
17.00 – 17.45 VOL

Donderdag – docent Saskia
AMV-Muziekavontuur 1
17 – 17.45 uur VOL
Aanmelden cursus bij voorkeur via de optie inschrijven bovenaan deze pagina of het contactformulier

AMV muziekavontuur: € 280 (35 lessen)
Kunststof blokfluit: ± € 20
Lesboekje Blokfluitfeest: ± € 11
Muziekstandaard 
23-ringsmap, papier, potlood, kleurpotloden of stiften en gum

Huiswerk voor de week van 10, 11 en 13 oktober
AMV-1
De komende weken leren we geen nieuwe noten erbij, maar we leren wel nieuwe ritmes spelen.
We oefenen nog even door met de G, A en B. Uit je hoofd allerlei oefeningen doen met deze noten blijft heel belangrijk. Kijk voor oefeningen ook bij het huiswerk van de vorige weken.
Speel uit je boekje nummer 4. In plaats van de tekst van het liedje, kan je ook in je hoofd de volgende ritme-woorden meezingen:
Paddenstoel, paddenstoel, eikel, blad. Beukennootje, beukennootje, eikel, blad.

blokfluitfeest nummer 4
herfstritmes beukennootje, eikel, paddenstoel, blad

Kan je het notenbeeld opschrijven van dit herfstritme?

AMV-2
Speel oefening 45, de vlindercanon uit je boekje. Let op, het laatste stukje is allemaal hoge C, speel dat mooi zacht.
Kijk bij het huiswerk van de eerste jaars, kunnen jullie een leuk herfstritme opschrijven? Schrijf dat op papier (niet op je white board notenbalk). Maandag kijken we dan of we er een grote herfstcompositie van kunnen maken.

nr 45: Vlindercanon

Huiswerk voor de week van 3, 4 en 7 oktober
AMV-1
Let op: de les van donderdag 6 oktober wordt verplaatst naar vrijdag 7 oktober 16.45 – 17.30 uur.
We oefenen nog even door met de G. Speel een loopje vanaf de B: B A G A B A G A B A G …….Speel het terwijl je in de maat loopt, speel het met je ogen dicht (dan sta je stil natuurlijk!), speel het terwijl je in de spiegel kijkt: zie je je wangen bewegen? Dan zeg je misschien fff fff fff in je fluit in plaats van duu duu duu.
De gaatjes van de fluit maak je niet dicht met het topje van je vinger, maar op de grens van het bovenste en middelste kootje. Kijk (en luister!) maar eens naar Lucie Horsch.
Speel oefening 2 en 3 uit je boekje. Voordat je gaat spelen, kijk je even naar de noten: wat is een A, een B en wat is een G? Welke duren 1 tel en welke duren twee tellen?
Onder het huiswerk van vorige week staan geluidsvoorbeelden van nummer 2 en 3.

AMV-2
Speel nummer 44 uit je boekje. Het is een oefening met de nieuwe noot C. Oefen die noot: lange C’s, korteC’s, en loopjes: C D C E C F C G C A C B C hoge C’.

nr 44 Op de takken van de bomen

Huiswerk voor de week van 26, 27 en 29 september
AMV-1
We hebben een nieuwe noot geleerd, de G. Om die te oefenen speel je een loopje vanaf de B: B A G A B A G A B A G …….Speel het terwijl je in de maat loopt, speel het met je ogen dicht (dan sta je stil natuurlijk!), speel het terwijl je in de spiegel kijkt: zie je je wangen bewegen? Dan zeg je misschien fff fff fff in je fluit in plaats van duu duu duu.
Oefen deze week twee keer met het opschrijven van noten op je whiteboard-notenbalk: schrijf A, B en G noten en probeer te spelen wat je opgeschreven hebt.
Speel oefening 2 en 3 uit je boekje. Voordat je gaat spelen, kijk je even naar de noten: wat is een A, een B en wat is een G? Welke duren 1 tel en welke duren twee tellen?

oefening 2 uit Blokfluitfeest
oefening 3 uit Blokfluitfeest

AMV-2
Speel nummer 42 en 43 uit je boekje. Speel uit je hoofd en met je ogen dicht oefeningen met de nieuwe tot F: F A F G F E F B F C.
Oefen deze week twee keer met het opschrijven van noten op je whiteboard-notenbalk: maak de ene keer vier 4/4 maten met noten die we geleerd hebben. De andere keer vier 3/4 maten.

oefening 43 Hongaars melodietje uit Blokfluitfeest

Huiswerk voor de week van 19, 20 en 22 september
AMV-1
Speel oefening 1 uit je boekje. Voordat je gaat spelen, kijk je even naar de noten: wat is een A en wat is een B? Welke duren 1 tel en welke duren twee tellen?
Blijf ook A’s en B’s oefenen zonder boekje: speel het terwijl je in de maat loopt, speel het met je ogen dicht (dan sta je stil natuurlijk!), speel het terwijl je in de spiegel kijkt: zie je je wangen bewegen? Dan zeg je misschien fff fff fff in je fluit in plaats van duu duu duu.
Oefen deze week twee keer met het opschrijven van noten op je whiteboard-notenbalk: schrijf A en B noten en probeer te spelen wat je opgeschreven hebt.

oefening 1 uit Blokfluitfeest

AMV-2
Speel nummer 41 en 42 uit je boekje. Speel uit je hoofd en met je ogen dicht oefeningen met de nieuwe tot F: F A F G F E F B F C.
Oefen deze week twee keer met het opschrijven van noten op je whiteboard-notenbalk: maak de ene keer vier 4/4 maten met noten die we geleerd hebben. De andere keer vier 3/4 maten.

oefening 41 Effen
oefening 42 En de dikke
blokfluit Herrie in de flat

Huiswerk voor de week van 12, 13 en 15 september
AMV-1
Oefen nog een keer het B-liedje, zing het eerst een keer en daarna speel je het.
Speel B B A A B B A A…… Speel het terwijl je in de maat loopt, Speel het met je ogen dicht (dan sta je stil natuurlijk!), speel het terwijl je in de spiegel kijkt: zie je je wangen bewegen? Dan zeg je misschien fff fff fff in je fluit in plaats van duu duu duu.
Speel lange B’s en lange A’s.

AMV-2
Speel nummer 37, 38 en 40 uit je boekje. Speel uit je hoofd en met je ogen dicht oefeningen met de nieuwe tot F: F A F G F E F B F C.

Huiswerk voor de week van 5, 6 en 8 september
AMV-1
Lees samen met je ouders bladzijde 1 van de werkbladen.
Pak je fluit en speel de B: lange B’s, korte B’s.
Loop door de kamer en speel B B B B op de maat van je looppas.
Denk eraan: linkerhand boven en voor elke toon duu duu duu zeggen.
Luister naar het B-liedje op de fluit en zang, zodat je het volgende week uit je hoofd kunt spelen.

AMV-2
Speel nummer 38 uit je boekje: Ketting rijgen.
Speel uit je map: Zo gaat de molen.

AMV Ede klankstaven
blokfluit met klankstaafbegeleiding

Schrijf je hier in!