U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Naschoolse muzieklessen voor kinderen van 4 - 11 jaar (groep 1 t/m 6)

Muziekcentrum Harlekijntje biedt de volgende cursussen:
Spelen-met-muziek seizoenscursus voor 4-6 jarigen (groep 1 t/m 3)
AMV muziekavontuur 1 voor kinderen vanaf 7 jaar (groep 4/5/6)
AMV muziekavontuur 2 voor kinderen die AMV 1 afgerond hebben


 Spelen-met-Muziek cursusjaar 2021/2022

Actuele informatie (lesrooster, tijden en prijzen van de cursussen)

Algemene informatie

Spelen-met-Muziek weerbericht-mistSpelen-met-Muziek weerbericht-mistSpelen-met-Muziek weerbericht-onweerSpelen-met-Muziek weerbericht-onweer

De Spelen-met-Muziek lessen duren 45 minuten. We zingen, bewegen op muziek, dansen, spelen op ritme-instrumenten en klankstaven en luisteren naar muziek. Spelenderwijs doen we AMV-activiteiten (Algemeen Muzikale Vorming), zoals bewust worden van hoog-laag, hard-zacht en langzaam-snel (muzikale tegenstellingen). 
De kinderen leren eenvoudige ritmes herkennen en met plaatjes en ritme-notenbeelden maken ze zelf een ritmepatroon. Er is een vast begin- en eindliedje daartussen zijn er liedjes, bewegingsspel en ritmespel rond een thema.
We maken gebruik van ritme-instrumenten zoals trommels, triangels, ritmestokjes, belletjes en shakers. Daarnaast zijn er melodische instrumenten zoals klankstaven, klokkenspel, xylofoon en boomwhackers. We werken ook veel met body-percussie: klappen, stampen tikken op je eigen lijf.

De kinderen leren de basis van dans en bewegingsexpressie. Beweging & dans zijn onderdeel van alle lessen en spelenderwijs ontdekken de kinderen de dansconcepten: Tijd, Ruimte, Kracht. Door middel van dans en beweging leren kinderen ook de structuur van muziekstukken herkennen.

Informatie voorjaarscursus (januari - juni)

In januari beginnen we met activiteiten over de winter. Als het een kwakkelwinter is zingen we liedjes over 'dromen van sneeuw' en maken we van keukenrollen sneeuwkanonnen, zodat we toch met sneeuwvlokken kunnen spelen en dansen.  
We kijken naar sneeuwkristallen en op wintermuziek beelden we zelf ijskristallen uit.
We leren de ritmes herkennen van IJS-SNEEUWPOP-WINTERJAS-SLEETJE RIJDEN
Eind januari is er een les over het prentenboek van het jaar. In 2021 is dat Coco kan het – geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen
In februari/maart komen de lente-activiteiten aan bod met liedjes, spel en dans rondom jonge dieren, bloembollen, insecten en bloesembomen. We werken dan ook toe naar de leerlingenvoorstelling, samen met alle naschoolse leerlingen van Muziekcentrum Harlekijntje (± 50 kinderen van 4-11 jaar)
Op 17 april is de leerlingenvoorstelling in theater Junushoff in Wageningen.

 

Aanmelden kan hier

Informatie najaarscursus (september-december)

kleuter speelt op klankstavenkleuter speelt op klankstavenIn september 2021 beginnen we met het thema Andere landen. We doen liedjes en bewegingsspel rondom andere talen, andere gebruiken, dansen en muziekspel uit allerlei landen.

In 2021 is het kinderboekenweekthema Worden wat je wil. We doen dan muzikaal spel rondom beroepen.

Na de herfstvakantie werken we rondom het thema Herfst met liedjes over regen, wind, paddestoelen, spinnen.
Bewegingsspel over spinnenwebben en geluidenspel over storm, regen en vallende blaadjes.
Vanaf half november doen we sinterklaasactiviteiten en vanaf 6 december kerstactiviteiten.
In de lessen wordt gebruik gemaakt van allerlei instrumenten, o.a: trommels. triangels, klankstaven, maracas, ritmestokjes en bellen.
Bij de bewegingsactiviteiten maken we soms gebruik van sjaals, linten, parachute-kleed, ballonnen. 

AMV Muziekavontuur cursusjaar 2021/2022

Voor actuele informatie (lesrooster, tijden en prijzen van de cursussen)

Activiteiten voor alle groepen (4 t/m 10 jaar)

Ritmespel, bewegingsexpressie, geluidenverhalen, dans, zingen, grafische notatie, ritmische begeleidingen.
De lessen worden gegeven aan de hand van thema's die enkele weken duren. Thema's die mogelijk aan de orde komen zijn: landen/ seizoenen/ Sinterklaas/ kerst/ water/ dieren/ vervoer/ muziekinstrumenten/ beroepen/ vakantie.

Musical

Elk voorjaar doen alle naschoolse leerlingen mee aan een musical die docent Saskia Beverloo schrijft. In 2019 was het De museumnacht die we op woensdag 29 mei uitvoerden in theater Junushoff in Wageningen. De musicals van 2020 en 2021 konden vanwege Corona helaas niet doorgaan. In april of mei 2022  komt er een musical geschreven door docent Saskia Beverloo.

Algemeen Muzikale Vorming (AMV) met blokfluit

De AMV-muziekavontuurlessen, voor kinderen van groep 4 en 5 (3), duren 45 minuten. Ongeveer de helft van de tijd is voor de instrumentale les (blokfluit) en de andere helft voor activiteiten als zang, (volks)dans, bewegingsexpressie en ritmespel. 
In de loop van het jaar vervaagt de grens tussen instrument-deel en andere activiteiten: steeds vaker wordt de fluit ingezet samen met ritme-instrumenten en ook bij bewegingsactiviteiten: een kind speelt bijvoorbeeld een muziekstuk terwijl anderen erbij dansen.
Vanaf het allereerste begin op het instrument proberen we de muziek mooi te laten klinken. Zelfs met maar twee tonen kan je met ritmebegeleiding erbij toch al echt muziek maken!
In de les wordt veel gebruik gemaakt van instrumenten zoals trommels, klankstaven, klokkenspelen, triangels, belletjes en schootharp. Op sopranino-, alt-, tenor- en zelfs basblokfluit spelen de kinderen vaak een hele eenvoudige begeleiding. Dit maakt van een eenvoudig lied een muziekstuk. Kinderen die AMV volgen moeten wel thuis oefenen. Het huiswerk staat op de website onder het kopje agenda.
Op die manier kan iedereen altijd vinden wat het huiswerk is en blijven de ouders betrokken bij de muzieklessen. 
In de lessen wordt gewerkt met eigen ontwikkeld lesmateriaal en boek en meespeel cd Blokfluitfeest.
De lessen vormen een goede basis voor verder muziekonderwijs. Veel leerlingen zijn met succes doorgestroomd naar instrumentaal onderwijs bij muziekscholen, muziekverenigingen en bij particuliere muziekdocenten.

Kunststof blokfluit: ± € 20
Blokfluitfeest: ± € 11
Muziekstandaard 
23-ringsmap, papier, potlood, kleurpotloden of stiften en gum

AMV blokfluit 2, voor 8/9 jarigen (groep 5/6/7)

Kinderen die AMV muziekavontuur 1 met succes hebben afgerond, kunnen doorstromen naar AMV muziekavontuur 2.
Ook deze lessen bestaan uit blokfluitles en andere muzikale activiteiten. Steeds vaker wordt spelen op het instrument gecombineerd met begeleidingen, dans en zang.
De leerlingen hebben basisvaardigheden op hun instrument. In het tweede jaar ligt de nadruk op muzikaliteit, samenspel en improvisatie. 
Behalve uit Blokfluitfeest spelen de kinderen rond Sinterklaas en Kerst uit een December-muziekboek.

 

AMV Muziekavontuur 3e jaar

Sommige kinderen vinden het jammer om na het behalen van hun AMV diploma te stoppen. Bij voldoende belangstelling wordt er een vervolgjaar aangeboden.
Er is veel aandacht voor ensemble-spel. De leerlingen maken zelf begeleidingen voor Orff-instrumenten (ritme- instrumenten, xylofoon en klokkenspel) bij muziekstukken en bij liedjes. 
Vanaf december krijgen de blokfluiters ook les op de altblokfluit. Hiervoor gebruiken we het boekje: Een toontje lager.
Er wordt ook gespeeld op tenorblokfluit en sopranino. Er wordt aandacht besteed aan het noteren van composities.
Ook de derde jaars krijgen (volks)dans, zang en bewegingsexpressie. De leerlingen bekwamen zich verder in het zelf dansen maken.
Kinderen die ergens anders hun AMV hebben voltooid kunnen instromen in deze derde jaars groep.
Meld je aan voor de Muziekfabriek. In overleg met elkaar zoeken we de meest geschikte locatie, dag en tijd. 
Cursusgeld voor de Muziekfabriek: € 280 (35 lessen van 45 minuten)
Derde jaars blokfluiters zijn het waard om een houten fluit te kopen. Dit is echter niet verplicht.
Kunststof altblokfluit: ± € 35
Een toontje lager: ± € 10
aanvullend lesmateriaal: 23-ringsmap, (muziek)papier, potlood en gum

Aanmelden kan hier