Muzieklessen en thema muziekworkshops op basisschool, BSO, culturele instellingen en bibliotheek

Harlekijntje biedt lessenseries en muziekworkshops over de volgende thema’s

De ukelele: een handzaam muziekinstrument met een vrolijk geluid.

De ukelele [joekelille] is een soort kleine gitaar, makkelijk om mee te nemen en goedkoop in aanschaf en onderhoud. 

 

ukelele

Een ukelele heeft vier snaren en is daarom makkelijker te bespelen dan een gitaar. Je leert eerst hoe je het instrument kunt stemmen. Goed stemmen is belangrijk want op een vals instrument kan je geen muziek maken. Daarna leer je hoe je het instrument vasthoudt en aanslaat. We zingen liedjes en je leert op de ukelele een begeleiding bij die liedjes. Voor de meeste liedjes hoef je maar een paar akkoorden te kennen, dus je hebt al snel een flink repertoire.

Jacqueline geeft de workshop ukelele, ze neemt voor tien personen een ukelele mee. Volwassenen en kinderen die een beetje geduld hebben, kunnen om beurten spelen, dan kunnen er zelfs twintig mensen meedoen.  

De workshop voor kinderen duurt ongeveer een uur, voor volwassenen 1 – 2 uur, afhankelijk van de behoefte.

Kinderworkshops kosten € 100 (niet BTW-plichtig) + reiskosten.

TIP: Een ukeleleworkshop is ook leuk als verjaardagsfeestje! Aan het eind van het feest kunnen de kinderen een verjaardagslied zingen en spelen voor het feestvarken.

Volwassenenworkshops, afhankelijk van de duur € 100 – € 175 ex. BTW + reiskosten.

De workshop ukelele is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, en voor pedagogisch medewerkers en docenten basisonderwijs. Het programma wordt dan toegespitst op het gebruik van de ukelele in het kinderdagverblijf of op school.

De workshop is ook leuk ter onderbreking van een lange vergaderdag.

Voor meer informatie of een aanvraag, mail Jacqueline.

Ukelele, dat is chillen!

Docent Saskia maakte jaren geleden haar eerste liedje met gebarentaal: De regenboog

Ze leerde de bijbehorende gebaren van een bevriend gebarentolk. In de laatste jaren heeft gebarentaal steeds meer bekendheid gekregen. Kinderen vinden het heel interessant en willen graag nieuwe gebaren leren. De docenten van Harlekijntje volgen de online jaarcursus Gebarenchallenge en Saskia gebruikt vooral in haar naschoolse lessen veel liedjes met gebaren.

Voor kinderen uit groep 1 t/m 6 geeft ze workshops liedjes met gebarentaal. De kinderen leren een gebarenliedje. Aan het eind van de workshop kunnen ze een presentatie geven of we maken een filmpje zodat ouders het resultaat kunnen zien.

Dans en beweging maakt altijd onderdeel uit van de muzieklessen bij Muziekcentrum Harlekijntje. Docent Saskia specialiseerde zich in Dans en Beweging. Op basisscholen en kindercentra kan ze workshops dansexpressie geven. Hierbij zijn de thema’s vrijwel onbeperkt, er is altijd dansexpressie mogelijk die passen bij een thema dat de school aandraagt.

Volksdansen wordt vaak gezien als saai of alleen voor meisjes. Maar er zijn ook hele stoere dansen – denk aan een zwaarddans- en ook hier is ruimte voor creatieve inbreng. Omdat volksdansen een herhalende opbouw hebben, doen kinderen ervaring op met de vorm van muziek. Op het ene deel dansen ze bijvoorbeeld in een kring, op het volgende deel is er een improvisatie. Volksdansmuziek leent zich ook goed om met de kinderen samen zelf een dans te maken.

Aan het eind van de workshop is er een presentatie of er wordt een filmpje gemaakt.

Je eigen lichaam als instrument: stampen, klappen, vingerknippen, op je benen of borst slaan. Zo creëer je allemaal verschillende geluiden. Ritmes kan je ook maken met meubilair: tikken op de tafel, trommelen op je stoelzitting, opstaan en gaan zitten.

En natuurlijk kan je ritmes maken met ritme-instrumenten: trommels, boomwhackers, ritmestokjes, tamboerijnen en triangels. Ritmespel is er voor alle leeftijden. Voor kinderen vanaf groep 5 kan het misschien wel in canon of met ritmische spreekteksten erbij.

We leren veel makkelijker taal als het ondersteund wordt door melodie. Dus Engels leren tijdens de muziekles is twee vliegen in één klap.

Docent Saskia deed een deel van haar opleiding in Utah, Verenigde Staten van Amerika en heeft daar ook lesgegeven aan groepen kinderen. Zij schreef ook Engelstalige liedjes.

Behalve Engelse liedjes zingen in deze workshop is er natuurlijk ook heel veel beweging.

Het Harlekijntje-pepernotenmuziekfeest is een programma vol muzikale sinterklaasactiviteiten voor kinderen van 2 t/m 6 jaar. Het geheel wordt in een (beetje) spannend verhaal gegoten met natuurlijk een goede afloop. De kinderen worden actief betrokken bij het verhaal en klimmen, dansen en zingen mee.
De programma’s zijn zeer geschikt voor de sinterklaasviering op peuterspeelzaal, kinderdagverblijf, kleutergroepen of voor de sinterklaasviering van de personeelsvereniging.
Kies uit:

 • Kleine Piet is zijn stem kwijt
 • De pakjesboot in de mist
 • HoogtevreesPietje
 • Wie heeft er gaten in al het pakpapier geknipt?
 • Hoe Piet oranje werd

Het pepernotenmuziekfeest kan geboekt worden in de periode dat Sinterklaas in het land is.

Voorleesfeest 2024

Op-reis-met-Vos-klein

Het prentenboek van het jaar 2025 is bekend: Rinus
Tekst en illustraties door Ingrid en Dietert Schubert

Het is al voor de 20e keer dat we een mooi interactief muzikaal programma rondom een prentenboek doen.

Rinus is een spannend en aandoenlijk verhaal over een kleine stoere neushoorn die zich onbesuisd in het ene avontuur na het andere stort, maar als hij in de problemen komt, blijkt hij niet de enige held in dit verhaal. Een prentenboek over groot, wild en sterk willen zijn, maar soms toch ook nog een beetje klein. Saskia maakte er een interactieve muziekles bij. Het programma is geschikt voor kinderen van 2,5 t/m 6 jaar, waarbij we voor de kleuters de activiteiten iets aanpassen.
De nationale voorleesdagen zijn van 22 januari t/m 1 februari 2025. Maar muziek rondom een prentenboek kan natuurlijk het hele jaar door, het is bij Harlekijntje altijd VOORLEESFEEST!

In oktober 2024 is het thema van de kinderboekenweek: Lekker eigenwijs

De jaarlijkse thema’s van de kinderboekenweek lenen zich meestal uitstekend voor een thematische muziekles. En als er geen geschikt materiaal is, dan maakt docent Saskia er zelf liedjes bij.

Wat doen we met de kerstviering?

mozart-kribbe

In het novembernummer 2012 van de Pyramide (muziekeducatietijdschrift voor voorschools en primair onderwijs) staat een muzikaal kerstspel geschreven door Saskia Beverloo. Het spel Met Mozart bij de stal kan uitgevoerd worden door kinderen uit groep 1 t/m 4. 

Leuk om in te studeren en een mooi schouwspel om naar te kijken. 
Het spel is in te studeren tussen Sint en Kerst. Het kan zonder al te veel attributen opgevoerd worden, maar een aangekleed plan met décor is ook mogelijk. 
Plan het in voor de kerstviering op school of in de kerk.
Behalve dit muzikale kerstspel kunnen de docenten van Harlekijntje ook andere muziekworkshops rondom het thema kerst geven. Voor meer informatie, neem contact op met Saskia.

Ook voor peuters een kunnen we een interactief kerstfeest verzorgen. Met liedjes over de kerstboom, sterretjes, klokjes, engeltjes en lichtjes wordt het een sfeervol muziekfeest.
Voor meer informatie over een kerstvieringen op school, peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of bibliotheek kunt u bellen of mailen met de docenten van Harlekijntje

Een zomerfeest, een afscheid, een kunstweek, een waterthema of ruimtevaart. Met vrijwel elk thema kunnen we overweg.

Waar is Flierefluiter?

Een sprookje voor orgel en verteller 

Er was eens een orgelbouwer……. Zo begint het sprookje waarin het orgel al zijn stemmen laat horen. 
Flierefluiter, het kleinste pijpje, heeft het hoogste woord. Dit tot ongenoegen van de andere pijpen. 
Ze sturen hem weg. Maar als de volgende dag een orgelconcert gegeven wordt, blijkt dat ze hem niet kunnen missen. 
Met open armen wordt Flierefluiter weer binnengehaald. En ze speelden nog lang een gelukkig.

Dit sprookje voor orgel en verteller kan uitgevoerd in kerken met een mooi pijporgel.
In het verhaal klinken allerlei stemmen afzonderlijk. Er klinkt een koraal, een indrukwekkend orgelstuk van 
Johan Sebastiaan Bach of Caesar Franck, een vrolijk thema uit ‘de Toverfluit’ van Mozart en de voor
velen herkenbare triomfmars van Verdi.
Het verhaal duurt ongeveer 20 minuten en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.

Het sprookje is geschreven door Saskia Beverloo. Zij kan dit sprookje in uw kerk ten gehore brengen.
Er zijn twee arrangementen:

 • Het sprookje wordt uitgevoerd met de organist van de eigen kerk. De organist krijgt van te voren het verhaal
  en de muziek opgestuurd. Voorafgaand aan de uitvoering repeteren verteller en organist samen.
  Kosten: € 250 + reiskosten (€ 0,23/km vanaf Wageningen).
 • Zowel verteller als organist worden ingehuurd. Voorafgaand aan de voorstelling krijgen zij de 
  gelegenheid om te oefenen met het orgel. Kosten € 400 + reiskosten (€ 0,23/km vanaf Wageningen).

Voor meer informatie en reserveringen:
www.harlekijntje.nl 
saskia@harlekijntje.nl
06-4764 1952

Kosten per les of workshop (± 40 minuten):

Eén groep op een dagdeel € 90
Twee groep op een dagdeel € 160
Drie groepen op een dagdeel € 225
Vier groepen op een dag € 280

Voor het pepernotenmuziekfeest, kerstmusical en het pijporgelsprookje is veel voorbereidingstijd nodig en vaak doen we het met meer dan één docent. Neem contact op voor informatie en offerte.